Vinkkejä ientulehduksen ehkäisyyn

Ientulehdukseen on syy – hammasplakki. Pidä se kurissa hyvällä puhdistamisella.

Tämän artikkelin lukemiseen menee 3 minuuttia

Perusteellinen puhdistaminen on tärkeää – myös päivittäinen kotona tehtävä puhdistus.

Hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä sekä hammasvälien puhdistaminen ja huuhtelu estää hammasplakin muodostumista ja vähentää suussa olevien bakteerien määrää.

Antibakteeriset hammastahnat ja suuvesi täydentävät manuaalista puhdistamista. Säännölliset hammaslääkärikäynnit ja ammattimainen hammashygienia ovat myös tärkeitä.

Miten hammaslankaa käytetään?

Käytä hammaslankaa vähintään kerran päivässä, mielellään ennen nukkumaanmenoa. Perusteellisella hammaslangan käytöllä pääset vaikeapääsyisiin paikkoihin hammasväleissä, joihin hammasharja ei ylety.

Oikea pituus

Hammaslangan pitäisi olla n. 50cm

Ylähampaiden puhdistaminen

Kierrä hammaslanka keskisormen ympärille ja kiedo sen toinen pää peukalon ympärille niin, että sormien väliin jää noin 2 cm lankaa puhdistamiseen.

Puhdista alahampaat

Kierrä hammaslanka keskisormen ympärille ja kiedo sen toinen pää etusormen ympärille ja puhdista alahampaat.

Oikea harjaustekniikka

Vähintään kaksi kertaa päivässä, aamuin illoin. Valitse hammasharja ikeniesi muodon mukaan. Kysy hammaslääkäriltäsi neuvoa.

Ulkopintojen puhdistaminen

Vähintään kaksi kertaa päivässä, aamuin illoin. Valitse hammasharja ikeniesi muodon mukaan. Kysy hammaslääkäriltäsi neuvoa.

Sisäpintojen puhdistaminen

Puhdista ensin ylemmän ja sen jälkeen alemman hammasrivistön sisäpinnat. Puhdista jokainen hammas perusteellisesti lyhyillä harjausliikkeillä.

Lopuksi: Purupintojen puhdistaminen

Harjaa jokaisen hampaan pinta lyhyillä edestakaisliikkeillä. Älä unohda pestä kieltäsi.

Säännölliset hammaslääkäri- tai suuhygienistikäynnit

Hammaslääkärit tai suuhygienistit voivat tunnistaa ienongelmiin viittaavat merkit. Säännöllisissä hammastarkastuksissa tai ammattimaisella suuhygienialla voidaan havaita ja poistaa ienongelmien syitä kuten plakkia ja hammaskiveä.

Ammattimaiseen hammashygieniaan kuuluu hampaiden pintojen kiillottaminen erityisillä tahnoilla ja kiillotuskupeilla. Tämä estää plakin nopeaa muodostumista.

Suosittelemme

Lue lisää ienterveydestä