Lue lisää ientulehduksen riskitekijöistä

Hammaslääkäri voi tunnistaa parodontiitin merkit varhaisessa vaiheessa.

Tämän artikkelin lukemiseen menee 5 minuuttia

Vuotavat ikenet ovat varoittava merkki.

Terveet ikenet ovat tiiviisti kiinni hampaissa ja niistä ei vuoda verta, kun niitä kosketaan. Tulehtuneet ikenet punoittavat, vuotavat helposti verta, koskettaessa ja koskematta, ja ne ovat turvonneet. Hampaat saattavat näyttää värjäytyneiltä niihin kertyneen hammasplakin vuoksi.

Riskitekijät ja riskiryhmät

Tietyt riskitekijät lisäävät parodontiitin kehittymisen ja etenemisen todennäköisyyttä.

Stressi

Stressi vaikuttaa ienten terveyteen. Psyykkisestä stressistä kärsivät henkilöt laiminlyövät usein myös suuhygienian hoidon. Tämä edistää plakin muodostumista ja sen seurauksena ientulehdusta.

Diabetes

Kun verensokeri on koholla, immuunijärjestelmä reagoi voimakkaammin ienrajan plakissa oleviin bakteereihin. Diabeetikoilla on kolme kertaa suurempi riski saada ientulehdus.

Raskaus

Raskauden aikana kehon hormonitasapaino muuttuu. Tämä aiheuttaa muutoksia ienten muodossa ja fysiologiassa. Tämä tekee niistä alttiimpia ientulehdukselle ja parodontiitille.

Korkea verenpaine

Jotkut verenpaineen hoitoon käytetyt lääkkeet (esim. nifedipiini, amlodipiini, nitrendipiini) voivat aiheuttaa ienten liikakasvua. Tämä voi edistää plakin muodostumista ja vaikeuttaa hampaiden hoitoa.

40 ikävuoden jälkeen

Ientulehdus voi alkaa minkä ikäisenä tahansa erityisesti, jos henkilö kuuluu riskiryhmään. Parodontiitin riski kasvaa kuitenkin huomattavasti vanhetessa. Tutkimukset osoittavat ientulehduksen lisääntyvän iän myötä.

Tupakointi

Tupakoitsijat kärsivät parodontiitista 2,5–6 kertaa useammin kuin tupakoimattomat henkilöt. Parodontiitti on tavallisesti vakavampi, ja onnistuneen hoidon ja parantumisen mahdollisuudet ovat huonommat.

Jaa artikkeli

Lue lisää ientulehduksen riskitekijöistä

Suosittelemme

Lue lisää ienterveydestä